Isnin, 18 Februari 2013

Madinah - Sejarah Dan Kelebihan Nya .

Madinah terletak di tengah tengah Oasis atau lembah yang subur .
Bahagian Utara nya terletak Jabal Uhud , Jabal Thaur dan Wadi Qanat.
Bahagian Selatan nya , Jabal 'Eir dan Wadi Al-'Aqiq.
Bahagian Timur nya , kawasan tanah hitam Waqim al-Syarqiyyah.
Bahagian Barat nya Harrah Wabrah al-Gharbiyyah .

Menurut sebahagian besar ahli sejarah ,Tanah Haram Madinah adalah sepanjang 16km . Ia nya bertepatan jika di ukur jarak Jabal Thaur dengan  Masjid Madinah iaitu kira kira 8km dan Jabal 'Eir dengan Masjid Madinah juga 8km. Menurut Prof Dr A.Aziz al-Qari beliau mengatakan luas nya Madinah dalam lingkungan 15km .

Dalam satu hadith  , Rasulullah SAW bersabda yang maksud nya " Tanah Haram Madinah itu antara Bukit 'Eir dan Bukit Thaur .Manakala lebar nya Rasulullah SAW bersabda " Di antara dua tanah hitam nya ( Madinah ) itu adalah Tanah Haram ". Jarak madinah dari Jeddah adalah kira kira 400Km dan dari Makkah adalah 430Km .

Cuaca di Madinah .
Sangat panas di musim  panas.
Sederhana di musim peralihan dan
Sangat sejuk di musim sejuk .

Banyak Hadith  Rasulullah SAW yang menyebut kelebihan Bandar Madinah dan kelebihan beramal di dalam nya .Nabi SAW ada berDoa mohon keberkatan  dan kesihatan untuk penduduk Madinah . Dan yang paling popular sekali ada lah kelebihan Bersolat di Masjid Nabi .

Daripada Abu Hurairah r.a bahawasa nya Nabi SAW bersabda yang maksud nya " Pahala solat di Masjid ku adalah seribu ( 1000X ) lebih baik daripada solat di lain lain Masjid kecuali Masjidil Haram "


Kelebihan bersolat 40 waktu Solat Di Masjid Nabi .
Maksud nya : Sesiapa berSolat 40 waktu di Masjid Ku secara berterusan tanpa meninggalkan satu solat pun , maka di tulis untuk nya keselamatan daripada api neraka , keselamatan daripada azab nya dan terlepas daripada nifaq atau munafiq .

Sehubungan dengan itu luangkan lah masa ,  tenaga .dan wang ringgit untuk meziarahi kota suci ini sekali gus mendapat pahala ganjaran sepertimana yang telah di nyata di atas .Dalam soal jawab yang selalu di kemukakan tentang galakan berziarah ke Masjid Nabi , Rasullullah SAW bersabda yang maksud nya

 " Tidak digalakan mengembara melainkan kepada tiga {3}buah Masjid iaitu Masjidil Haram , Masjid  
Nabi  dan Masjid al - Aqsa di  Baitul Maqdis .
Berbagai bagai cara boleh kita pilih untuk sampai ke sana . Berbagai bagai tawaran di buat bagi menggalak kan kita sampai ke sana . Ambil lah peluang sementara badan masih sihat bertenaga , sementara umur masih muda kerana ada bermacam macam pakej Umrah Ziarah di luar sana tapi ketahuilah pakej yang terbaik untuk menunaikan Umrah adalah Pakej " Sementara Badan Masih Sehat "

Tiada ulasan:

Catat Ulasan